SkatanOchHolken

Almond Oil vs. Baby oil?

Publicerad 2010-05-24 23:52:09 i Diverse,

Jag försökte mig på att köpa en babyolja hos turken idag när jag var där eftersom min är slut, min "äldre släkting" som jag brukar kalla henne kom Rasande och ryckte den ur handen på mig och berättade att den minsann var giftig och att jag kunde använda vanlig olja, så i handen satte hon istället en almond oil, also known as, mandel olja. Jag har ingen aning men den verkar ju ha ungefär samma effekt, man blir blank på benen och ser därmed 20kg smalare ut och alla är nöjda och glada. Men vad är skillnaden liksom.. egentligen?

Kommentarer

Postat av: M

Publicerad 2010-05-25 23:57:22

Olja, till info:



Parfym Utmärkt i oljebaserad parfym.

Hudvård



Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter). Ger lite tunnare emulsioner än andra oljor.

Hudläkemedel

Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Mild, läkande; kan vara till hjälp vid klåda. Basolja i många hudoljor och i cold cream.

• Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen.

Rengöringsmedel

Mycket gammal som hudolja för att mjuka upp hud och sårskorpor t. ex. i salvor för psoriasis och andra eksem. Utmärkt som sminkborttagare som den är eller som ingrediens i rengöringskrämer.

• Rengöringsolja, t. ex. för sminkborttagning: 100 %.

Hudtyp

Torr, grov, rynkig (brukar gälla som antirynkolja), all slags känslig hy, babyhy, hy med pormaskar.

Hårvård

Bra till oljeinpackningar.

Massage

Tas upp ganska långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra, om än det ibland kan bli lite klibbigt. Inom aromaterapi den kanske mest använda oljan - lätt att massera med och de flesta tål den. Dyr, så 30-50 % mandelolja blandas vanligen med någon lättare och billigare olja som druvkärnolja eller solrosolja.

Bad

Utmärkt i badolja, t ex blandad med solrosolja.

Fast tvål



Kallrörd tvål

• Fördelar: Förtvålas lätt. Håller sig bra. Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart. Hör till de bättre flytande oljorna för att få en fast tvål.

• Nackdelar: Löddrar inte mycket och bubblorna blir små.

Förtvålningstal

136-137 = det krävs 136-137 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad med billigare oljor och med fetter som ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Hudreaktion

Mild. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet) som går bort då man slutar använda oljan. Kallpressad är minst behandlad och ska användas på överkänslig hy - den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en kallpressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. Nötallergiker brukar i allmänhet tåla mandelolja.



Babyolja är en mineralolja som tätar porerna i huden, om du inte vill äta den så smörj inte in dig med den! =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela